15 Haziran 2016 Çarşamba

KEITH JOHNSTONE'A GÖRE DOĞAÇLAMA OYUNCU TİPLERİ


Ne çeşit bir doğaçlamacısınız? 




İşte aşağıda Keith Johnstone tarafından hazırlanmış “Oyuncu tipleri” listesi.

1. Köprücüler belki de bir adımda aşılabilecek mesafelere 'köprüler' inşa ederler.

2. Buldozerler umursamadan ya da bilmeden diğer oyuncuların fikirlerine ya da sahnelerine çarparlar.

3. Yönetmenler bütün kararları kendileri almak isterler. Diğer doğaçlamacılara direktifler verirler ya da eleştirip dururlar. (bazıları bunu sahne üzerinde yapar, bazıları ise kulise saklar)

4. Mankafalar hep negatif seçimler yapmak veya sahnenin beklentisini (kazanımını) düşürmek eğilimindedir.

5. Şakacılar her şeyi kaybetmek pahasına şaka kovalayanlar.

6. Hödükler duygusal durumlara girmeye direnirler (özellikle pathosa yani acıya). Aksiyonu ileriye taşımak konusunda yetenekli olabilirler ancak hiç birşey onlara 'dokunamaz'.

7. Histerikler neredeyse kontrol edilemez derecede heyecanlıdırlar (niyetleri mi budur?) Harıl harıl anlamsız cümleleri, aynı cümleyi biteviye tekrar etseler bile, peşpeşe sıralamak eğiliminde olurlar.

8. Yolcular fikirleri kabul ederler ancak sahneyi ileriye taşımazlar. Her doğaçlamacı bu yeti üzerinde çalışmalıdır çünkü bazen başkalarının direksiyonu ele almasına izin vermek iyidir.

9. Parıldayanlar seyirci sıkıntıdan patlamış olsa bile sahnenin merkezinde olmak isterler. Bu tip 'star' yaklaşımında olanlar diğer oyuncuların mevcut kazanımlarıyla zorlukla ilişkiye girme eğilimindedirler. Gösterinin nasıl gittiğini sorduğunuzda genellikle kendileri için nasıl geçtiğini ifade ederler.

Şakacılar, Hödükler ve Yolcular işe yarayabilirler; ancak Köprücüler, Buldozerler, Yönetmenler, Mankafalar, Histerikler ve Parıldayanlar baş belası olabilirler. En iyi doğaçlamacılar bile tıngırdadıkları anlarda 'tip'e (bu tiplerden birine) dönmek eğiliminde olabilirler.


Keith Johnstone – Impro For Storyteller, 1994, syf 23  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder